Crisis in de ICT: bouw je eigen netwerk op!

Geschreven door Kim van Dongen op 10 juni 2010 16:45

Capwell, een bemiddelingsbureau voor ICT-freelancers, heeft met een representatieve steekproef onderzocht of haar 2800 ingeschrevenen al iets merken van het economisch herstel. De meesten (64%) vinden het nog steeds moeilijk om een opdracht te bemachtigen, zo blijkt.

Scherpe tarieven
Toch heeft het merendeel van de freelancers (87%) op dit moment genoeg werk om rond te komen. Van de ondervraagden geeft 70% aan een opdracht te hebben van 30 uur per week of meer. En, laten we wel wezen, dat is toch bijna een volle werkweek. Wat zo’n beetje elke freelancer beaamt, is dat de tarieven echter flink onder druk staan. Veel mensen die een vaste dienstbetrekking bekleedden, zijn freelancer geworden en hebben ingezet met scherpe tarieven. Gevolg: waar vroeger makkelijk rond de € 70,-  gevraagd kon worden, wordt nu slechts  € 40,- gerekend.

De crisis voorbij
De crisis hakt harder in het ene functiegebied dan in het andere. SAP-mensen bijvoorbeeld hebben er een stuk minder last van. De onderverdeling wordt duidelijk als je kijkt naar het algehele aanbod van opdrachten: 45% van alle ondervraagden vindt dat dat steeds groter wordt, terwijl 45% juist het tegenovergestelde zegt.  Uit het onderzoek blijkt verder dat eenzelfde opdracht vaak wordt uitgezet in meerdere vacatures, hierdoor lijkt het alleen maar dat het aantal vacatures stijgt. Er bestaat hier dus enigszins een scheef beeld van de werkelijkheid. Ondanks de huidige moeilijke marktomstandigheden zien de meesten het positief in en heeft 76% wel vertrouwen in de markt voor 2010. 55% zegt zelfs dat de crisis al voorbij is. Of dat niet wat al te voorbarig is, zal in de komende 6 maanden nog moeten blijken. Misschien dat Mark Rutte de economie nog een kontje kan geven.

Kansen
Goed, waar moet je het werk zoeken? Als we kijken naar acquisitie brengt het merendeel (80%) tussen de 0-5 uur per week door met het werven van opdrachten. 20% van de ondervraagden besteedt 5 uur of meer aan het zoeken van nieuwe orders.  Maar werpt dit zijn vruchten af? Op dit moment vindt zo’n tweederde van de freelancers de meeste opdrachten toch via het eigen netwerk. En een kwart van de ondervraagden zegt opdrachten te vinden via bureaus zoals Capwell. Wil je zelf nieuwe klanten binnenhalen: met een mailtje en even nabellen kom je er niet meer. Een grote mate van creativiteit is zeker aan te raden. En hoe erg is dat nou eigenlijk? Klink wel gezond!

Link naar het volledige onderzoek: http://www.capwell.nl/ict/download.php?file=Resultaten-onderzoek-Capwell-crisis.pdf


Nog geen reacties op dit artikel


Geef een reactie op dit artikel:

Blijf op de hoogte

TwitterLees ons actuele weblog en volg ons op Twitter.

www.bluecube.nl/weblog

twitter.com/bluecube_nl

Op ons weblog

Uitslag verloting "Mastering XPages" boeken meer dan 12 jaar geleden geplaatst

Wees geen dief van je eigen tarief meer dan 12 jaar geleden geplaatst

XPages ook populair in Nederland? meer dan 12 jaar geleden geplaatst

Kosten en snellere migratie bepalen keuze voor Lotus bij ABN AMRO meer dan 12 jaar geleden geplaatst

'Voor weinig' bij Bluecube: het boek "Mastering XPages" meer dan 12 jaar geleden geplaatst

Samenwerken met andere ZZP'ers meer dan 12 jaar geleden geplaatst

ReWork your company meer dan 12 jaar geleden geplaatst

Op één lijn met de klant meer dan 12 jaar geleden geplaatst

Slimme specialisten

Lotus en Citrix SpecialistenU heeft een uitdaging op het gebied van Lotus Software? Wij hebben en kennen de juiste specialisten