Alles of niets!

Geschreven door Kasper Dijk op 23 augustus 2010 10:58

U vraagt, wij draaien! De zzp’er is een soort van moderne verzoekplaatjes-dj die zoveel mogelijk lievelingsmuziek van de opdrachtgever draait. Dit vereist aanpassings- en inlevingsvermogen en dat maakt het werk ook zo leuk. Geen playlist is hetzelfde. Bij één element speelt de freelancer echter het liefst zo eentonig mogelijk: de beloning. Onderhandel jij met je opdrachtgever over de prijs?

Voor veel freelancers is het een lastig punt: wat vraag ik voor mijn diensten? En vindt de opdrachtgever mij niet te duur? Uiteindelijk moeten zowel bieder als koper tevreden zijn, en dus is onderhandelen deel van het proces. Toch?

NEE, zegt de Britse designer Paul Scriven. In zijn artikel ‘Two Choices For Rates And Cheap Isn't One Of Them’ pleit hij voor twee vaste tarieven: jouw gewenste prijs enerzijds, 0 euro anderzijds.

Voor niets werken? Spoort die Scriven wel? Zeker, lees maar:


‘Als je een opdracht gratis doet, houd je de verwachtingen van de klant onder controle. Je kunt een grens stellen en exact aangeven wat de klant van jou kan verwachten. Betaalt de klant niets, dan wil hij je te vriend houden en overschrijdt hij deze grens niet. Hij zal dankbaar zijn voor elke klus die hij bij jou kan losweken.

Daarom is gratis leveren een betere optie dan werken voor weinig geld. Betalen gaat hand in hand met een verwachtingspatroon, of het nou om een hoog of laag honorarium gaat. Als de klant veel van je diensten verwacht, dan wil jij toch ook passend betaald worden voor de tijd die je daarin investeert?’
 

Zak jij zover met je prijs, dat je de tegenprestatie voor je werk eigenlijk te laag vindt? Dan is de kans groot dat je een last wordt voor de klant èn voor jezelf, vindt Scriven. Het werk dat je anders met zoveel energie en plezier doet, voelt aan als lagelonenwerk. Creativiteit ebt weg, prestaties nemen af en gefrustreerd denk je aan die collega’s die wèl het volle pond verdienen. Wie zit daar op te wachten?

Alles of niets. Er is een gezonde dosis lef voor nodig, maar het is een theorie waar muziek in zit!

Lees het hele artikel van Paul Scriven op Drawar.


Nog geen reacties op dit artikel


Geef een reactie op dit artikel:

Blijf op de hoogte

TwitterLees ons actuele weblog en volg ons op Twitter.

www.bluecube.nl/weblog

twitter.com/bluecube_nl

Op ons weblog

Uitslag verloting "Mastering XPages" boeken meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Wees geen dief van je eigen tarief meer dan 13 jaar geleden geplaatst

XPages ook populair in Nederland? meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Kosten en snellere migratie bepalen keuze voor Lotus bij ABN AMRO meer dan 13 jaar geleden geplaatst

'Voor weinig' bij Bluecube: het boek "Mastering XPages" meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Samenwerken met andere ZZP'ers meer dan 13 jaar geleden geplaatst

ReWork your company meer dan 14 jaar geleden geplaatst

Op één lijn met de klant meer dan 14 jaar geleden geplaatst

Projectmanager nodig?

Bel met Bluecube voor ervaren projectmanagersOp zoek naar een ervaren manager voor uw project? Wij hebben projectmanagers beschikbaar.