Wees geen dief van je eigen tarief

Geschreven door Martin Schaefer op 14 maart 2011 16:28

Het tarief. Het is onderwerp nummer een in ZZP kringen. Ook bij een beginnende ZZP'er speelt al snel de vraag: wat moet ik voor mijn diensten vragen? Je doet onderzoek in de markt, vraagt aan collega ZZP'ers wat gangbaar is. Maar dan zit je opeens aan tafel bij een opdrachtgever en moet het uurtarief genoemd worden. "Negentig euro" flap je er uit.. en kort daarna "Maar iets minder mag ook"...

Duidelijk
Wees duidelijk naar jezelf over je tarief, hanteer dus niet (te veel) verschillende tarieven. Bekijk de diensten die je aanbiedt en plak daar een tarief op. Beredeneer vervolgens zelf hoe je deze tarieven hebt bepaald, dan heb je meteen een verhaal aan de onderhandeltafel.

Een ander voorbeeld dat mij vaak helpt is bij het eerste contact meteen al het tarief aangeven. De potentiële opdrachtgever vindt jou op een of andere manier, verder wil hij jouw diensten en doet hij de moeite om je te pakken te krijgen. Smeed het ijzer dus als het heet is en gooi meteen je tarief in de strijd. Valt dit niet in de gewenste range dan hoeven jullie er beiden geen  moeite meer voor te doen, dat scheelt weer een hoop verloren uren.

Onderhandelen
Nederlanders zouden geboren onderhandelaars zijn, maar de realiteit is toch vaak anders. Als het tarief te hoog is haken veel opdrachtgevers af zonder ook maar een poging te doen om er iets van af te krijgen. Wellicht zit je dan gewoon veel te hoog in de markt, zeker als dit vaak gebeurt.

Korting
Uiteraard zijn er ook genoeg geslepen inkopers die gewoon onderhandelen. Wees dan voorzichtig met het geven van korting, want dat tarief gaat dus nooit meer omhoog. Wel kan je slimme trucs uithalen: geef bijvoorbeeld korting als de klant snel betaalt. Of geef een paar uur cadeau om de totaalprijs te drukken. Zo hoeft in elk geval je tarief niet omlaag.


Nog geen reacties op dit artikel


Geef een reactie op dit artikel:

Blijf op de hoogte

TwitterLees ons actuele weblog en volg ons op Twitter.

www.bluecube.nl/weblog

twitter.com/bluecube_nl

Op ons weblog

Uitslag verloting "Mastering XPages" boeken meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Wees geen dief van je eigen tarief meer dan 13 jaar geleden geplaatst

XPages ook populair in Nederland? meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Kosten en snellere migratie bepalen keuze voor Lotus bij ABN AMRO meer dan 13 jaar geleden geplaatst

'Voor weinig' bij Bluecube: het boek "Mastering XPages" meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Samenwerken met andere ZZP'ers meer dan 13 jaar geleden geplaatst

ReWork your company meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Op één lijn met de klant meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Slimme specialisten

Lotus en Citrix SpecialistenU heeft een uitdaging op het gebied van Lotus Software? Wij hebben en kennen de juiste specialisten