Samenwerken met andere ZZP'ers

Geschreven door Martin Schaefer op 6 januari 2011 21:14

De meeste ZZP'ers lopen er vroeg of laat tegen aan: je krijgt een klus waar je zelf niet de volledige expertise voor in huis hebt of je hebt het even te druk. De oplossing is simpel, zoek in je netwerk naar een collega ZZP'ers die samen met jou de uitdaging aan willen gaan. Maar wat als deze ineens op eigen houtje afspraken gaat maken met 'jouw' opdrachtgever? Hoe regel je de facturatie? Wil je hier tussen gaan zitten, eventueel met wat marge, en dus extra administratie gaan voeren of wil je het zo transparant mogelijk doen? En zit de opdrachtgever dan eigenlijk wel te wachten op een extra factuur?

De uitdagingen
Wees duidelijk naar elkaar. Daarmee bedoel ik naar de opdrachtgever, je collega ZZP'er en niet te vergeten ook naar je zelf. Bepaal eerst wat je zelf belangrijk vindt aan een samenwerking en overleg dit tot in detail met je collega. Wat voor jou vanzelfsprekend is kan voor je collega ZZP'er iets totaal nieuws zijn. Naar je opdrachtgever toe ben je extra voorzichtig. Hij heeft jou namelijk niet ingeschakeld om het ingewikkeld te maken.

Veilig
Ben je van plan om vaker met andere ZZP'ers samen te werken? Zorg dan dat je met een jurist spreekt. Laat dan je overeenkomsten eens screenen en zorg dat je weet wat je nodig hebt van je collega ZZP'ers. Is een kopie ID bewijs en een VAR verklaring voldoende? Of heb je toch nog wat meer nodig om geen vervelende verassingen achteraf te krijgen?

Gunnen
In de wereld van het ondernemen is gunnen veel belangrijker dan je in eerste instantie zou denken. Vooral in het MKB wordt nog vaak op gevoel gehandeld en daar is niks mis mee. Uiteindelijk levert een prettige samenwerking veel meer op dan alleen 'het werk dat gedaan moet worden'. Zou je deze collega ZZP'er dit deel van de taart gunnen? Zo ja? Dan is het waarschijnlijk ook zo dat hij jou weer wat gunt als jij weer eens wat werk kan gebruiken.

Concurrent of collega?
Als ZZP'er heb je geen echte collega's maar waarschijnlijk wel een hele stapel concurrenten. Toch is het prettig om een kring om je heen op te bouwen van betrouwbare collega ZZP'ers. Spreek ook eens af met deze kring af, bijvoorbeeld in een kroeg, zo doe je ook weer iets terug voor deze collega ZZP'ers want zij ontmoeten weer andere mensen waar zij wellicht weer iets aan hebben - en zo is het cirkeltje weer rond!

Meer informatie over dit onderwerp
Samenwerken met andere ZZP'ers? Regel het goed! op myler.nl
Whitepaper samenwerking tussen ZZP'ers op Alliance Experts


Nog geen reacties op dit artikel


Geef een reactie op dit artikel:

Blijf op de hoogte

TwitterLees ons actuele weblog en volg ons op Twitter.

www.bluecube.nl/weblog

twitter.com/bluecube_nl

Op ons weblog

Uitslag verloting "Mastering XPages" boeken meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Wees geen dief van je eigen tarief meer dan 13 jaar geleden geplaatst

XPages ook populair in Nederland? meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Kosten en snellere migratie bepalen keuze voor Lotus bij ABN AMRO meer dan 13 jaar geleden geplaatst

'Voor weinig' bij Bluecube: het boek "Mastering XPages" meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Samenwerken met andere ZZP'ers meer dan 13 jaar geleden geplaatst

ReWork your company meer dan 14 jaar geleden geplaatst

Op één lijn met de klant meer dan 14 jaar geleden geplaatst

Projectmanager nodig?

Bel met Bluecube voor ervaren projectmanagersOp zoek naar een ervaren manager voor uw project? Wij hebben projectmanagers beschikbaar.