Proud to be zzp!

Geschreven door Kasper Dijk op 10 februari 2010 09:11

‘20.000 zzp’ers kapten ermee in 2009’, ‘Steeds meer zzp’ers naar de voedselbank’, ‘Tarievenstrijd nekt zzp’ers’. De media slingeren signalen de wereld in die weinig hoopgevend zijn. Dus…. Bij de pakken neerzitten? De handdoek werpen? Natuurlijk niet.

Crisis

Volgens het CBS telt Nederland maar liefst 640.000 zelfstandigen, dit is 9 procent van de beroepsbevolking. Vooral zelfstandigen in de landbouw en financiële sector (vooral hypotheekverkopers en andere tussenpersonen) kregen harde klappen door de crisis. Oorzaak? Minder opdrachten, veel concurrentie en daardoor lagere tarieven. Gevolgen: teruglopende inkomsten en verborgen werkloosheid.

Zelfstandig

De helft van de zelfstandigen had in 2009 een dalend inkomen. Het is een algemeen beeld in tijden van crisis: de biefstuk bij het avondeten is minder dik dan vroeger. Bevroren freelancebudgetten maken het zzp-leven nou eenmaal niet gemakkelijker. De weg van de ministe weerstand is een terugkeer naar de loondienst. Hoewel ook daar de banen niet voor het oprapen liggen, kiezen vele zzp’ers ervoor om veilig onder de warme vleugels van een baas te bivakkeren.

Positivo

Toch winnen voor mij de pluspunten het nog steeds van de negatieve kanten: ik ben zelfstandig, honderd procent verantwoordelijk voor mijzelf en kan midden in de nacht stukkies tikken. Geen baas die mij dat kan bieden. Hard werken is het motto. Contacten leggen, handelen naar de wensen van de potentiële opdrachtgever en trots zijn op het product. Volhouders vechten niet tegen de bierkaai, nee, aanhouders winnen. Let maar op: ook eind volgend jaar schreeuw ik het nog van de daken: proud to be zzp!


Nog geen reacties op dit artikel


Geef een reactie op dit artikel:

Blijf op de hoogte

TwitterLees ons actuele weblog en volg ons op Twitter.

www.bluecube.nl/weblog

twitter.com/bluecube_nl

Op ons weblog

Uitslag verloting "Mastering XPages" boeken meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Wees geen dief van je eigen tarief meer dan 13 jaar geleden geplaatst

XPages ook populair in Nederland? meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Kosten en snellere migratie bepalen keuze voor Lotus bij ABN AMRO meer dan 13 jaar geleden geplaatst

'Voor weinig' bij Bluecube: het boek "Mastering XPages" meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Samenwerken met andere ZZP'ers meer dan 13 jaar geleden geplaatst

ReWork your company meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Op één lijn met de klant meer dan 13 jaar geleden geplaatst

Projectmanager nodig?

Bel met Bluecube voor ervaren projectmanagersOp zoek naar een ervaren manager voor uw project? Wij hebben projectmanagers beschikbaar.